Nieuws Behandeling voor tinnitus in zicht

Behandeling voor tinnitus in zicht

21 August 2014

Het Amerikaanse bedrijf MicroTansponder onderzoekt op dit moment de resultaten van een apparaatje, The Serenity System, dat oorsuizen moet verhelpen. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

Het apparaatje bestaat uit een zender, zo groot als een lucifersdoosje, en een hoofdtelefoon. Het systeem stuurt voortdurend korte piepjes naar een van de twaalf zenuwen in de hersenen. Hierdoor worden de hersenen aangeleerd om de oorsuizen te negeren.

De zendertjes zijn nog niet op de markt verkrijgbaar, maar eerste tests zijn veelbelovend. Ongeveer de helft van de proefpersonen was volledig verlost van ‘de tuut’. Als alles goed gaat in de volgende testfase, dan komt The Serenity System in 2015 op de markt.

Tot voor kort werd chronische tinnitus als ongeneeslijk beschouwd, maar daar lijkt nu verandering in te komen. Bij bepaalde medische oorzaken bestaan er behandelingen die tinnitus kunnen verhelpen. Maar vaak is de oorzaak niet te herleiden. Dan komt het neer op het leren omgaan met tinnitus en jezelf in een goede conditie brengen en houden.

Als je tinnitus hebt, ook wel oorsuizen genoemd, dan neem je een constant geluid waar dat er in werkelijkheid niet is. Bijvoorbeeld een piep-, brom- of ander geluid. Dat voortdurende geluid in je hoofd kan er in een hele lichte vorm zijn, maar ook allesoverheersend. Tinnitus is een fantoomgeluid. Lang is gedacht dat de oorzaak in de haarcellen van het oor liggen. Inmiddels denken onderzoekers dat het geluid in de hersenen ontstaat.

Bron: Doof.nl