Otosclerose

Otosclerose is een progressieve gehooraandoening waarbij iemand langzaam slechthorend wordt. De oorzaak is overmatige botgroei op en rondom de ‘stijgbeugel’ in het middenoor. Zeer waarschijnlijk leed de componist Ludwig van Beethoven ook aan otosclerose.

Symptomen otosclerose

Het voornaamste symptoom is gehoorverlies. De botgroei in het binnenoor zorgt ervoor dat de stijgbeugel als het ware vast komt te zitten. Hierdoor neemt de beweeglijkheid van de beentjesketen geleidelijk af. Geluidstrillingen worden dan minder goed richting het slakkenhuis geleid en dat levert gehoorverlies op, ook wel geleidingsslechthorendheid genoemd. Otosclerose is niet pijnlijk.

Andere symptomen, die slechts nauwelijks voorkomen zijn:

  • duizeligheid;
  • evenwichtsklachten;
  • tinnitus.

Oorzaken otosclerose

De precieze oorzaak van otosclerose is onbekend. De aandoening kan ontstaan na een virale infectie. Verder speelt erfelijkheid een rol. Opvallend is dat otosclerose vaker voorkomt bij de blanke mensen dan bij niet-blanke mensen. Ook het percentage vrouwen met otosclerose is hoger dan het percentage mannen. Voor beide bevindingen is het onbekend wat de reden hiervoor is.

Wat is er aan te doen?

Otosclerose is niet te genezen, maar een hoortoestel kan de gevolgen van het gehoorverlies beperken. Ook kan een operatie nuttig zijn. De stijgbeugel wordt dan vervangen door een prothese. In ongeveer 90% van de gevallen herstelt het gehoor na de operatie (bijna) volledig. Bij ongeveer 1 op de 20 (5%) mensen met otosclerose verslechtert het gehoor na een operatie.