Alles over uw gehoor Preventie Gehoorschade op de werkvloer

Gehoorschade op de werkvloer

Het volume kan aardig oplopen op de werkvloer en niet alleen op een bouwplaats, denk ook maar eens aan een barman die elke avond uren tussen de muziek staat of een badmeester in een lawaaierig zwembad. Voor werkgevers en werknemers is het belangrijk om goede preventieve maatregelen te nemen om onomkeerbare gehoorschade door lawaai te voorkomen. 

Gehoorschade is een beroepsziekte

Gehoorschade door werk is een van de meest voorkomende beroepsziekten, voornamelijk in de bouwsector. In 2012 registreerde het Nederlands centrum voor beroepsziekten maar liefst 3000 meldingen van gehoorschade door werk. In 2010 was slechthorendheid nog beroepsziekte nummer 1.  

Wanneer is het geluid schadelijk?

Volgens de Arbowet is een werkgever verplicht gehoorbescherming beschikbaar te stellen aan een werknemer bij het werken in een geluidsniveau van 80dB. Vanaf 83 dB is de werknemer ook echt verplicht de gehoorbescherming te dragen. Tevens moeten werkgevers een plan van aanpak maken met maatregelen om de blootstelling te verminderen. Indien er een overstijging is van de grenswaarde van 87 decibel moet de werkgever aanvullende maatregelen treffen.

Gehoorbescherming op het werk

Er zijn verschillende soorten gehoorbeschermers te gebruiken op het werk. Afhankelijk van het soort werk en de wensen en behoeften van de gebruiker wordt er een keuze gemaakt voor de juiste gehoorbeschermer. Een barman met gehoorkappen is namelijk niet erg praktisch, dit zou eerder iets zijn voor een bouwvakker. Hierbij een overzicht van de soorten gehoorbeschermers.

  • Gehoorkappen: Dit zijn twee plastic schelpen bekleed met geluidsabsorberend materiaal. De gehoorkappen zijn in hoogte verstelbaar met de beugel en verminderen geluid 15 tot 25 dB. 
  • Gehoorwatten: Gehoorwatten zijn voorzien van glasdons en meestal omhulsd met een dun laagje kunsstofolie. Deze watten kunnen eenmalig gebruikt worden en verminderen het geluidsniveau met 5 tot 10 dB. 
  • Schuimproppen: Dit zijn stukjes geimpregneerd kunststofschuim in een cilindervorm. De gebruiker kan de schuimproppen met duim en wijsvinger tot een rolletje indrukken en in het oor inbrengen. Daar zet de prop zich uit tot de gehoorgang is opgevuld. De schuimproppen kunnen opnieuw gebruikt worden en zorgen ervoor dat het geluidsniveau met 10 tot 15 dB verminderd wordt.
  • Oordoppen: Oordoppen zijn van siliconenrubber en kunnen in verschillende vormen gekocht worden. Ze zijn duurzaam en hygienisch. Ze verminderen geluid met 10 tot 15 dB.
  • Otoplastieken: Dit zijn individueel aangemeten oordoppen. Otoplastieken zijn gemaakt van kunsthars en sluiten de gehoorgang af zonder druk uit te oefenen op de wand van de gehoorgang. De geluidsdemping is instelbaar en kan het geluidsniveau verminderen met 5 tot 30 dB. Doordat otoplastieken beter kunnen worden afgestemd op de situatie is dit de meest gebruikte oorbescherming op het werk.