Wat kost een hoortoestel nou echt?

Slechthorenden krijgen bij elke audicien met een contract met de zorgverzekeraars een vergoeding. De zorgverzekeraar selecteert op welke prijs en met welke audicien het contract gegund wordt. Heeft u een restitutie verzekering dan bent u vrij om naar elke audicien te gaan, zelfs zonder contract. U kunt de factuur indienen bij uw zorgverzekeraar en ontvangt dan gewoon de 75% vergoeding uit de basis verzekering.In augustus 2015 hielden wij een onderzoek over wat consumenten bij betalen voor hoortoestellen. De resultaten hiervan verbaasden ons. Ongeveer 29% van de ondervraagden gaven aan tussen de 1000 en 2000 euro bij te betalen, ongeveer 27% gaf aan meer dan 2000 euro bij te betalen. Deze resultaten verbaasden ons. Was het de perceptie van mensen wat ze betaalden, met of zonder de zorgverzekering vergoeding of waren dit allemaal hoortoestel gebruikers die zelf een hoortoestel kochten buiten de categorie. Dus, hoe komt de prijs van een hoortoestel tot stand? Het is nog best ingewikkeld.

Gratis en vrijblijvend een hoortest

Zeggen mensen in uw omgeving wel eens dat uw tv te hard staat? Doe een gratis gehoortest bij een StAr-gecertificeerde audicien. Dan weet u meteen waar u aan toe bent.

Doe de gratis gehoortest

Wanneer komt u voor een vergoeding in aanmerking?

Vanaf welk gehoorverlies komt u in aanmerking voor een hoortoestel vergoeding? U komt in aanmerking voor een hoortoestel vergoeding als er sprake is van een realiseerbaar oor met tenminste een gehoorverlies van 35 dB gemeten bij 1000, 2000 en 4000 Hz, ongeachte het functioneren van het andere oor. Ook als u éénzijdig gehoorverlies heeft kunt u een vergoeding krijgen van uw zorgverzekeraar. Wilt u weten hoe het met uw gehoor gesteld is? Maak dan een afspraak voor een gehoortest. 

Ingedeeld in een categorie

Na de gehoortest ontvangt u een audiogram van uw gehoor. Samen met een speciale vragenlijst (Amsterdamse vragenlijst) wordt bepaald voor welke categorie hoortoestellen u in aanmerking komt en waar u vergoeding voor kunt krijgen. Deze procedure is onderdeel van het hoorprotocol wat is ontworpen door Zorgverzekeraars Nederland en waar sinds 2013 alle audiciens in Nederland mee werken.

De categorieën lopen van 1 tot 5, waarbij categorie één geldt voor een eenvoudig gehoorverlies en categorie vijf voor een gecompliceerd gehoorverlies. Valt u in één van de categorieën dan wordt in de meeste gevallen het hoortoestel of ruismaskeerder voor 75% vergoed uit uw basisverzekering. U betaalt dus altijd een eigen bijdrage van 25% per oor. Bent u aanvullend verzekerd? Dan bestaat de kans dat u ook de resterende eigen bijdrage vergoed krijgt.

Jaarlijks bepaalt ZN (Zorgverzekeraars Nederland) aan de hand van de specificaties van een hoortoestel in welke categorie deze worden ingedeeld. Hoortoestel fabrikanten melden hun hoortoestellen hiervoor aan. Met de categorie waarin hoortoestel wordt ingedeeld kunnen zij uiteindelijk wel of niet akkoord gaan.

Wilt u een heel ander hoortoestel? Dat kan altijd, u heeft volledige keuzevrijheid en bent niet gehouden aan een categorie indien u zelf een hoortoestel aanschaft. U kunt dan zelf uw merk en type hoortoestel kiezen. De audicien zal dan samen met u een hoortoestel selecteren en u informeren over de kosten hiervan. In een aantal gevallen kunt u de nota alsnog indienen bij uw zorgverzekeraar en verzoeken om vergoeding. Of uw zorgverzekeraar de kosten of een gedeelte van de kosten vergoed, hangt af van de polisvoorwaarden. Tevens zijn de kosten van hulpmiddelen, waaronder hoortoestellen tot op heden nog steeds fiscaal aftrekbaar. Hierdoor is het soms aantrekkelijker om gebruik te maken van de fiscale regeling in combinatie met absolute keuzevrijheid.

Amsterdamse Vragenlijst

Op basis van het audiogram en een aantal vragen bepaalt de audicien in welke categorie een slechthorende terecht komt. Deze vragenlijst wordt de Amsterdamse Vragenlijst genoemd. Deze vragenlijst moet door de slechthorende zelf worden ingevuld, bij voorkeur zonder hulp. Vragen die op deze lijst worden gesteld zijn bijvoorbeeld:Kunt u het geluid van verschillende muziekinstrumenten onderscheiden? Kunt u een tv-presentator alleen aan zijn stem herkennen? Hoort u het wanneer iemand van achteren naar u toe komt lopen?

Eigen bijdrage en eigen risico

Eigen risico

Iedereen van 18 jaar en ouder betaalt een verplicht eigen risico voor de zorgverzekering. U kunt ook vrijwillig kiezen voor een hoger eigen risico.

Verplicht eigen risico

In 2016 betaalt u de eerste € 385 van zorg uit het basispakket zelf. Dit is het verplicht wettelijke eigen risico.

Eigen bijdrage

Voor sommige zorg uit het basispakket moet u een eigen bijdrage betalen. Dat betekent dat u een deel van de kosten zelf moeten betalen. Dit komt bovenop uw eigen risico.

Een voorbeeld

Stel, u heeft een gehoortest gedaan en de vragenlijst ingevuld en komt in aanmerking voor een een toestel uit categorie 3. U bent verzekerd bij Univé.

De prijs van een hoortoestel in categorie 3 is €828,- per stuk. De zorgverzekeraar betaalt daar 75% van, de eigen bijdrage bedraagt 25% en komt dan neer per oor op €207,-.

Vergoeding overige hulpmiddelen

Er zijn verschillende soorten hoorhulpmiddel waarvoor je een vergoeding kunt krijgen. Sommige borgverzekeraars sluiten contracten af voor wek- en waarschuwingssystemen en ringleidingen. Een Univé verzekerde krijgt als deze een recept KNO – of AC voorschrift heeft een vergoeding van €134.- Is de audicien CVC gecertificeerd (Triage) dan hoeft de client geen recept op te vragen.

De prijs van een hoortoestel vroeger en nu

In 2013 is de het huidige hoorprotocol van start gegaan. Voorheen kregen slechthorenden een vast bedrag uit de basisverzekering als tegemoetkoming in de kosten (in 2012: € 509,50), ongeacht de prijs van het toestel. Nu betaalt de slechthorende een eigen bijdrage van 25% van de aanschafprijs en de basisverzekering vergoedt de overige 75%. Sommige aanvullende zorgverzekeringen bieden daarnaast een (gedeeltelijke) vergoeding van de eigen bijdrage . De nieuwe regels hebben één belangrijk voordeel: voor de meeste consumenten is een hoortoestel goedkoper geworden. Waar de gemiddelde eigen bijdrage per toestel voorheen zo'n €500 was, is dat nu rond de €200.

Kies de beste zorgverzekering voor u als hoortoestel drager

Bent u slechthorend en draagt u een hoortoestel. Dan kunt u het beste kiezen voor een restitutieverzekering. Hierdoor ben je doorgaans vrij in de keuze van zorgverlener en audicien bij u in de buurt en krijg u ook bij een niet gecontracteerd audicien gewoon 75% van de kosten van een hoortoestel vergoed. 

Een gratis hoortoestel?

Op TV ziet u diverse campagnes van de ketens die een gratis hoortoestel aanbieden.  U kent ze vast wel. Vaak zijn dit de bekende ketens als Schoonenberg, Beter Horen, Hans Anders, Specsavers etc. Hoe werkt dit precies. Deze ketens betalen de 25% eigen bijdrage uit hun eigen zak om je als klant te binden. Vanaf 2016 is dit verboden bij de meeste borgverzekeraars. 

Maar hoe kunnen deze ketens dit aanbieden. Er worden met grote aantallen verouderde technieken ingekocht. Deze krijgen een nieuwe naam en worden verkocht. Keerzijde is dat deze toestellen vaak met aanpassoftware geleverd worden waar een andere audicien niet aan kan komen. Klanten die hiermee in zee gaan zijn 5 jaar gebonden aan deze ketens. Bent u niet tevreden? Dan heeft u pech, u kunt nergens anders heen om het hoortoestel bij te stellen of andere aanpassingen te laten doen. Wij raden u altijd aan duidelijk de actievoorwaarden door te nemen voordat u daadwerkelijk een hoortoestel neemt in het kader van deze acties.

Keuze vrijheid, het beste toestel voor jou

Slechthorenden krijgen bij elke audicien met een contract met de zorgverzekeraars een vergoeding. De zorgverzekeraar selecteert op welke prijs en met welke audicien het contract gegund wordt. Heeft u een restitutie verzekering dan bent u vrij om naar elke audicien te gaan, zelfs zonder contract. U kunt de factuur indienen bij uw zorgverzekeraar en ontvangt dan gewoon de 75% vergoeding uit de basis verzekering.

Onlangs heeft hoortoestellen.info onderzoek gedaan. Bijna 4 op de 10 hoortoestelgebruikers koopt zijn of haar hoortoestel bij een lokale audicien in plaats van de landelijke ketens. 37% van de hoortoestel gebruikers geeft de voorkeur aan een lokale audicien. Gevolgd door de grote ketens als Beter Horen (20%), Connect Hearing (14%) en Schoonenberg Hoorcomfort (13%). 5% heeft geen idee bij welke hoorwinkel zij klant zijn. Ketens als Hans Anders, Specsavers, Streukens en Van Boxtel hoorwinkels hebben een marktaandeel kleiner dan 4% blijkt uit het onderzoek. 

De voornaamste reden dat de gebruikers kiezen voor de lokale audiciens is vanwege een uitgebreider aanbod. Veel ketens bieden slechts een beperkt aantal merken. Bij de lokale audiciens is meestal sprake van een vrij merkenbeleid, dit houdt in dat vrijwel ieder merk en ieder toestel geleverd kan worden, in tegenstelling tot de grote ketens. 

Klant bij een keten of zelfstandige audicien

Ben u klant bij een keten? Ketens hebben als voordeel dat ze groot kunnen inkopen. Het assortiment merken en producten wat ze verkopen is beperkt tot 2 of 3 merken, waaronder het huismerk. Deze ketens zijn gewend om klanten snel door het proces van intake tot aanpassing te brengen. Na een controle afspraak wordt er snel afgerond. 

Naast de ketens heeft u de keuze uit de lokale zelfstandige audicien. In elke dorp of stad zijn er meerdere te vinden, vaak onder het label van Hoorprofs of kleinere ketens. De zelfstandige audiciens kunnen meerdere merken bieden en nemen de tijd voor aanpassingen en controles. Door ruimer de tijd te plannen tussen afspraken nemen ze de tijd voor uitleg zodat u een goed beeld kunt krijgen van uw hoortoestel. Weet u het nog niet zeker, vraag ook zeker even of u een aantal hoortoestellen of merken kunt uitproberen. 

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Joosten Hoorspecialisten (Hoorprofs).

Dit overzicht is met uiterste zorgvuldigheid samengesteld. Meent u dat u hier onjuiste informatie treft dan kunt u contact opnemen met feedback@hoortoestellen.info.