Nieuws Basisverzekering 2015 omhoog

Basisverzekering 2015 omhoog

16 September 2014

De miljoenennota voor 2015 is dinsdag tijdens Prinsjesdag gepresenteerd met een aantal belangrijke veranderingen in de zorg. De zorgpremie voor de basisverzekering, de zorgtoeslag en eigen risico gaan namelijk omhoog.

Zorgpremie voor basisverzekering stijgt

Het bedrag dat u maandelijks betaalt voor de basisverzekering, zal in 2015 ongeveer 10 euro per maand omhoog gaan. De zorgpremie zal op jaarbasis dan 1211 euro kosten. Dit is het verplichte bedrag wat aan de basisverzekering wordt betaald. Dit is echter een schatting van het kabinet, de definitieve hoogte van de zorgpremie wordt binnenkort gepresenteerd door de zorgverzekeraars.

Zorgtoeslag omhoog

Omdat de zorgpremie omhoog gaat, gaat ook de zorgtoeslag voor de lage inkomens omhoog. Hogere inkomens zullen juist minder toeslag gaan ontvangen in 2015. Als de premie door de zorgverzekeraars bekend is gemaakt, wordt ook duidelijk hoeveel minder toeslag de hogere inkomens gaan ontvangen.

Eigen risico naar 375 euro

Ook ieder jaar wordt berekend hoeveel het verplichte eigen risico zal zijn voor het komende jaar. Voor 2015 zal het verplichte eigen risico met 15 euro gaan stijgen naar 375 euro. Onder het eigen risico valt de meeste zorg, behalve enkele uitzonderingen zoals de huisarts.

Overige veranderingen in de zorg zijn dat wijkverpleging in het basispakket komt en er meer geld voor WMO wordt vrijgemaakt.