Nieuws Welke zorgverzekeraar is het beste voor mij als ik in 2019 hoortoestellen aanschaf

Welke zorgverzekeraar is het beste voor mij als ik in 2019 hoortoestellen aanschaf

11 December 2018

Korte opfrisser: Hoe werken die vergoedingen ook alweer precies?
 Sinds 2013 is het verlenen van de vergoede hoorzorg drastisch veranderd. Er werd geen vast bedrag per hoortoestel meer vergoed maar er werd een complex ‘hoorprotocol’ in het leven geroepen. Hierbij verschoof de macht voor het bepalen van de prijs van de audicien naar de zorgverzekeraar. Op basis van een vragenlijst wordt een slechthorende in een categorie van 1 t/m 5 geplaatst. Hier zijn vervolgens vaste hoortoestellen, vaste prijzen en vaste vergoedingen per zorgverzekeraar aan gekoppeld. Deze vaste vergoeding is 75% van het contracttarief. Hiermee zijn de prijzen van hoortoestellen zeker gedaald, maar is ook de keuzevrijheid voor u als consument enorm ingeperkt.
Ik wil naar alle audiciens kunnen gaan
Gelukkig hebben de meeste zorgverzekeraars of hun inkooporganisaties er voor gekozen om een contract af te sluiten met alle audiciens. Helaas hebben twee (grote) zorgverzekeraars er voor gekozen om de hoorzorg aan te besteden en de keuze op die manier te beperken. Een beperkt aantal ketens hebben hierdoor een voorkeurscontract gekregen bij Achmea en Menzis. Dit betekent niet dat u helemaal geen vergoeding bij andere audiciens krijgt, u ontvangt echter wel aanzienlijk minder vergoeding als u elders heen zou willen gaan. Als u naar een zelfstandige audicien zou willen gaan wordt u hier dus voor gestraft. Met uitzondering van Achmea en Menzis bieden gelukkig alle andere zorgverzekeraars wel een contract aan alle hoorzorgverleners aan, daarin heeft u dus best ruimte keuze.
Niet kiezen: Achmea, Menzis
 Wel kiezen: Alle andere zorgverzekeraars, Achmea restitutiepolis (geen natura)
Ik wil grote keuze in hoortoestellen binnen de categorieën
Doordat de macht van het bepalen van de prijs bij de zorgverzekeraar is komen te liggen zijn de prijzen enorm omlaag gegaan. Dit is voor een deel uiteraard fijn voor u als consument, echter moeten audiciens hier wel op reageren om marge te kunnen behouden. Bij een zorgverzekeraar met hele lage vergoedingen zal er een beperkt assortiment, met gunstige inkoopprijzen, worden aangeboden. Vaak betekent dit dat er geen in-het-oor of maatwerkmodellen beschikbaar worden gesteld, er enkel keuze is voor een huismerk, of er gewoonweg ‘budget hoortoestellen’ worden voorgesteld. Dus enerzijds kunt u profiteren van een hele lage eigen bijdrage wanneer uw zorgverzekeraar een ‘scherp tarief’ heeft bedongen, anderzijds beperkt dit wel de keuze in hoortoestellen. Meerdere audiciensbedrijven hebben aangegeven hun assortiment te gaan bepalen op basis van de zorgverzekeraar van de consument. 
Meest beperkte keuze binnen de categorieën: DSW, StadHolland, InTwente, ENO, HollandZorg, Salland, Achmea, Menzis.
 Minste beperking: CZ, OHRA, Delta Lloyd, De Amersfoortse, BeterDichtbij, Ditzo, ONVZ, PNO, VvAA.
Ik wil vergoeding buiten de categorieën (de beste hoortoestellen in de ‘vrije markt’)
Met de inperking van de keuzevrijheid zijn er uiteraard ook consumenten die hun beklag hebben gedaan bij hun zorgverzekeraar. Zij vonden het een groot onrecht dat ze niet mochten bijbetalen om hoortoestellen ‘buiten de categorie’ aan te schaffen. Het goede nieuws is dat deze klachten effect hebben gehad, steeds meer zorgverzekeraars staan bijbetaling toe om ‘buiten de categorie’ hoortoestellen aan te schaffen. Hierbij dient wel het gewone hoorprotocol gevolgd te worden voor het bepalen van de categorie, de vergoeding die daarvoor geld kan vervolgens gewoon geclaimd worden bij de zorgverzekeraar, ook bij de beste hoortoestellen. Enkele zorgverzekeraars die dit bieden eisen wel dat u eerst twee hoortoestellen binnen de categorieën heeft geprobeerd, bij anderen kan dit gewoon direct ingediend worden.
Wel vergoeding buiten de categorie: ONVZ, PNO, VVAA, DSW, StadHolland, InTwente, Achmea restitutiepolis
 Geen vergoeding buiten de categorie: Alle andere zorgverzekeraars
Ik wil een lage of geen eigen bijdrage
Uiteraard kan het ook zo zijn dat een zo laag mogelijke eigen bijdrage de belangrijkste beweegreden bij het kiezen van hoortoestellen is. U heeft hiervoor grofweg drie opties. U kunt naar Specsavers gaan die ‘gratis hoortoestellen’ belooft van het eigen huismerk ongeacht de zorgverzekeraar (let op: met uitzondering van Achmea zal hierbij wel uw verplichte eigen risico worden aangesproken). Ook kunt u voor een zorgverzekeraar gaan die hele lage vergoedingen geeft waardoor ook uw eigen bijdrage van 25% heel laag is, wel beperkt dit vaak de keuzevrijheid in audicien en hoortoestellen. Tot slot kunt u ook een aanvullende verzekering nemen waardoor ook de meer geavanceerde hoortoestellen binnen de categorieën volledig vergoed worden (met uitzondering van het verplichte eigen risico).  
Een lage vergoeding en lage eigen bijdrage: DSW, StadHolland, InTwente, Achmea, Menzis, Caresq, Promovendum, Besured