Nieuws Film ‘Marie Heurtin’: doofblind meisje leert communiceren

Film ‘Marie Heurtin’: doofblind meisje leert communiceren

18 December 2014

Film over ontwikkeling handalfabet

De Franse film ‘Marie Heurtin’ toont hoe een non in de 19e eeuw voor de doofblinde Marie een handalfabet ontwikkelde. Die film is nu in de bioscoop te bekijken.

Marie, een doofblind meisje, wordt door haar ouders bij de nonnen afgeleverd. Ze kunnen niet met Marie communiceren, en vinden haar onhandelbaar. Zuster Marguerite geeft het meisje echter niet op, en wint langzaam maar zeker haar vertrouwen. Zij ontwikkelde een soort handalfabet, waarmee ze met Marie kan communiceren. Met een aangeboren doofblind meisje communiceren over gevoelens en gedachten, was toen een wonder. Hier kunt u de trailer van de film bekijken.

Communicatie met doofblinden vandaag

Nu wordt die communicatiemethode nog steeds gebruikt om doofblinden te leren communiceren. Het uiten van emoties is voor het doofblinden enorm belangrijk. Maar Marleen Janssen, hoogleraar doofblindheid, maakt zich zorgen. Door de overheveling van zorg van de overheid naar de gemeente, is er een gebrek aan geld om deze ingewikkelde gebarenmethode aan ouders en hulpverleners aan te leren.