Alles over uw gehoor Gehoorapparaat Kosten gehoorapparaat

Kosten gehoorapparaat

Staat u op het punt een gehoorapparaat te kopen? Dan wilt u wellicht weten wat u betaalt voor een hoortoestel. Wat een hoorapparaat u kost, hangt af van uw zorgverzekering. Hoeveel u in totaal vergoed krijgt, ligt namelijk aan uw aanvullende verzekering.

Kosten gehoorapparaat vergoed

Gehoorapparaten worden tegenwoordig nog maar gedeeltelijk vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. U krijgt maximaal 75 procent van het gehoorapparaat uit de voor u vastgestelde categorie vergoed. Dit betekent dat u 25 procent zelf moet bijleggen (eigen bijdrage). Hoeveel procent u terugkrijgt van uw zorgverzekering, hangt af van het soort zorgverzekering u heeft: een restitutie polis, een natura polis of een combipolis.

Daarnaast moet u ook nog rekening houden met het eigen risico. In 2014 is dit 360 euro. Het eigen risico wordt geschat op 400 euro in 2015.

Lees hier meer over

Rekenvoorbeeld kosten gehoorapparaat

Om u een goed voorbeeld te geven wat een gehoorapparaat u kost, hebben we het volgende rekenvoorbeeld voor u gemaakt.

 

U wilt een gehoorapparaat kopen dat 800 euro kost.

Van deze 800 euro, krijgt u maximaal 600 euro terug van uw zorgverzekeraar.

U heeft nog niet uw eigen risico gebruikt dat jaar. Dan gaat er van de 600 euro nog 360 euro af. Dit betekent dat u in totaal 240 euro terugkrijgt en u 560 euro zelf betaalt.

 

Kosten gehoorapparaat aftrekbaar

De kosten van hulpmiddelen, waaronder hoortoestellen, zijn waarschijnlijk ook in 2015 fiscaal aftrekbaar. Hierdoor is het soms aantrekkelijker om gebruik te maken van de fiscale regeling in combinatie met absolute keuzevrijheid, dan te kiezen voor een vergoeding van de zorgverzekeraar.