Alles over uw gehoor Hoortoestel batterijen Alles over hoortoestelbatterijen

Alles over hoortoestelbatterijen

Zijn de batterijen van uw hoortoestel op en weet u niet wat voor soort batterijen u nodig heeft? Er zijn vier verschillende maten batterijen te herkennen aan de kleuren geel, oranje, bruin en blauw. De meest gebruikte maat is 13 en deze heeft een oranje kleur.

De volgende nummer- en kleuraanduiding wordt gebruikt door alle merken hoortoestelbatterijen.

 • 10 Geel
 • 13 Oranje
 • 312 Bruin
 • 675 Blauw

Wilt u hoortoestel batterijen kopen? Zoek dan vooraf uw hoortoestel op in onze database en u kunt terugvinden in de specificaties wat voor soort batterij uw hoortoestel nodig heeft!

Bekijk hoortoestellen

Rayovac batterijen

Rayovac hoorbatterijen zijn de meest verkochte batterijen ter wereld en hebben de grootste levensduur in een hoortoestel. Die batterijen werken op het ‘Zinc Air’ principe: door een unieke constructie wordt lucht van buiten de batterij gebruikt. Rayovak batterijen hebben hierdoor veel meer kracht dan batterijen met de oudere technologie. Rayovac zink-lucht hoorbatterijen worden ook verkocht onder namen als Ultra, Proline, Extra en Loud ’N Clear, ook worden Rayovac batterijen onder eigen merknaam verkocht door de bekende hoorwinkel-ketens.

Oplaadbare hoortoestel batterijen

Er zijn ook oplaadbare hoortoestel batterijen op de markt van PowerOne. Deze batterijen zijn zeer geavanceerde hoortoestelbatterijen en kunnen talloze keren opgeladen worden. PowerOne maakt ook speciale opladers voor deze batterijen.

Hoe werken hoorbatterijen?

De batterijen van uw hoortoestel reageren met lucht (dit is anders dan bij ‘gewone’ batterijen in veel andere apparaten). Als u het luchtdichte sluitlipje verwijdert, gaan de hoortoestelbatterijen werken. Het kan even duren voordat de batterij de volledige spanning levert.

Het is belangrijk om het sluitlipje op zijn plaats te laten totdat u de batterij ook echt daadwerkelijk gaat gebruiken. Als het sluitlipje er eenmaal af is, dan heeft het geen zin om het terug te plaatsen.  De batterijen zijn dan al geactiveerd en het terugplaatsen van het sluitstripje verlengt de levensduur niet.

Het beste is om de batterijen op een droge plaats te bewaren op kamertemperatuur. Is uw hoortoestel vochtig? Zet dan het batterijvakje open als u uw hoortoestel ’s nachts niet gebruikt. Laat de batterijen daarbij gewoon in het batterijvakje zitten. Ook is het mogelijk om uw hoortoestel te drogen met een droogdoos (elektrische droogetui). Deze kunt u aanschaffen bij uw audicien.

Levensduur batterij

Hoelang een hoortoestelbatterij meegaat, hangt af van de grootte van uw hoortoestel en hoeveel u uw gehoorapparaat gebruikt. Als u bijvoorbeeld een oranje batterij gebruikt (maat 13) en u gebruikt uw hoortoestel 14 uur per dag, dan kunt u verwachten dat de batterij ongeveer tussen de 10 en 14 dagen meegaat. Bij een batterijmaat 312 (bruin), kunt u een levensduur van 7 dagen verwachten.

Batterij leeg?

Als uw hoortoestel minder functioneert, kan dat komen door een defect óf omdat de batterij bijna leeg is. Uw audicien heeft een speciale tester voor hoortoestelbatterijen waarmee u kunt meten of de batterij nog voldoende stroom geeft. U kunt bij uw audicien ook terecht met uw lege hoortoestelbatterijen. 

Tips en adviezen

 • U kunt het beste uw batterijen op kamertemperatuur bewaren. De batterijen op een warme locatie bewaren verkort de levensduur. Ook een koude temperatuur is niet aan te raden.
 • Bewaar uw batterijen niet los in bijvoorbeeld een jaszak. 
 • Zet 's nachts het batterijvakje open om dat compartiment te ventileren. 
 • De batterijen komen beter niet in contact met metalen voorwerpen.
 • De batterijen moeten uit de buurt gehouden worden van kinderen. Als een batterij wordt ingeslikt, raadpleegt u best zo snel mogelijk een dokter. 
 • Verwijder het luchtdichte sluitlipje van een batterij alleen als u deze gaat gebruiken. Wacht voor gebruik wel een minuut voor de batterij in het hoortoestel te plaatsen. Zo kan de buitenlucht eerst goed mengen met de inhoud van de batterij, zodat die optimaal werkt. 
 • Vergeet niet een pakje reservebatterijen mee te nemen. 

Hoortoestel batterijen kopen

Als u een hoortoestel heeft, of misschien wel twee, dan moet u geregeld naar de winkel om hoortoestel batterijen te kopen. Wilt u op de hoogte blijven van aantrekkelijke hoortoestel batterijen acties of andere informatie over hoortoestel batterijen? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief en ontvang geregeld een aanbieding in uw inbox!

Inschrijven nieuwsbrief