Brughoektumor

Een brughoektumor is een goedaardig gezwel in het gebied achter de oren dat de 'brughoek' wordt genoemd. Het gezwel ontstaat meestal in de inwendige gehoorgang waarbij het langzaam richting de hersenstam en de kleine hersenen groeit. Naar schatting wordt in Nederland jaarlijks bij ongeveer 320 patiënten de diagnose brughoektumor gesteld.

Symptomen van brughoektumor

Over het algemeen komt een brughoektumor aan één kant van het hoofd voor en de meeste gehoorde klacht bij een brughoektumor is gehoorverlies aan één oor. Daarnaast zijn er symptomen als evenwichtsstoornissen, duizeligheid, tinnitus en hoofdpijn. Sommige mensen krijgen ook problemen met het gezicht; de wangen worden bijvoorbeeld gevoelloos.

Hoe ontstaat een brughoektumor?

De symptomen ontstaan doordat de tumor op 3 belangrijke hersenzenuwen in het brughoekgebied drukt:

  • de gehoorzenuw;
  • de evenwichtszenuw;
  • aangezichtszenuw.

Overigens is er geen duidelijke relatie tussen de ernst van de klachten en de grootte en/of groeisnelheid van de tumor. Hoewel de brughoektumor zich in de schedel bevindt, wordt hij niet beschouwd als een hersentumor. De brughoektumor ontstaat namelijk niet in de hersenen en het weefsel bestaat ook niet uit kwaadaardige cellen. Hierdoor zaait de brughoektumor niet uit. Wel kan hij groeien, gemiddeld zo'n 1 tot 2 millimeter per jaar, en hierdoor voor problemen zorgen.

Behandeling brughoektumor

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden, afhankelijk van de grootte en de groeisnelheid van de tumor:

  • 'Wait and scan': niet ingrijpen, maar afwachten en in de gaten houden. Dit is voornamelijk de strategie bij een kleine tumor die langzaam groeit en weinig klachten veroorzaakt.
  • Opereren: bij grotere tumoren of als de groeisnelheid relatief hoog is, kan er gekozen worden voor een operatie. Er wordt geprobeerd om de tumor in zijn geheel te verwijderen.
  • Bestraling: het doel van de stereotactische bestraling is om de groei van de tumor te stoppen.

Een combinatie van de 3 bovenstaande behandelmethodes is ook mogelijk.