Alles over uw gehoor Gehoorverlies Gehoorverlies voorkomen

Gehoorverlies voorkomen

Niet alle vormen van slechthorendheid zijn te voorkomen. Oudersdomsslechthorendheid (presbyacusis) is een natuurlijke slijtage van de haarcelllen in het binnenoor. Hier valt niets tegen te doen. Ook erfelijke aandoeningen en ongelukken zijn niet te voorkomen. In sommige gevallen is slechthorendheid het gevolg van (verkeerd) medicijnengebruik. Dit kan veroorzaakt worden als gevolg van een schadelijk neveneffect bij medicijn gebruik. Wat wel te voorkomen is, is lawaaislechthorendheid.

Lawaaislechthorendheid

Deze slechthorendheid wordt veroorzaakt door geluiden die te sterk zijn, denk hierbij aan een rumoerige werkplek en harde muziek in de disco, een concert of andere gelegenheid. De grens waarop geluid zo hard is dat het schadelijk kan worden ligt rond de 80 dB. Als u bedenkt dat een opstijgend vliegtuig al gauw 140 dB produceert, een popconcert 120 dB en een schreeuwende supporter op de voetbaltribune zo’n 90 dB, dan ligt lawaaislechthorendheid al gauw op de loer. Niet alleen de sterkte van het geluid, maar ook de duur dat het gehoor hieraan blootgesteld wordt is van invloed. Zo is een kwartier op de snelweg voor motorrijders als schadelijk. Met een snelheid van 100 kilometer per uur, loopt de windruis onder de helm al snel op naar de 94 decibel.

Gehoorbescherming

Gebruik gehoorbescherming in de vorm van oordoppen bij een concert, tijdens het motorrijden of bij het gebruik van luide machines zoals pneaumatische hamers. Gehoorbescherming is makkelijk te kopen bij een audicien. Er zijn universele gehoorbeschermers voor verschillende situaties zowel voor werk als in vrije tijd. Daarnaast kunnen audiciens ook oordoppen op maat (otoplastieken) maken voor het meest optimale resultaat. Deze gehoorbescherming heeft een perfecte pasvorm en is speciaal ontwikkeld voor regelmatig en zelfs professioneel gebruik. Lees hier meer over de verschillende soorten gehoorbeschermers.

Gehoorbescherming op het werk

Op de werkplek staat de ondergrens van 80 dB aangegeven in de Arbowetging. Bij zulke geluidsniveaus is de werkgever verplicht gehoorbeschermers aan zijn werknemers te verstrekken. Lees hier meer over gehoorbescherming op het werk.

Volumeknop omlaag

Jaarlijks lopen zo’n 25.000 jongeren een gehoorbeschadiging door te harde muziek op festivals, concerten en via mp3-spelers. Voor het uitgaanspubliek zijn er universele oordopjes en otoplastiekjes met een speciaal muziekfilter te koop, die wel het te luide geluid dempen, maar de muziekbeleving niet aantasten. Wie geen oordopjes heeft, doet er goed aan de totale tijd dat het oor aan te luid geluid blootgesteld is, zo kort mogelijk te houden. Een poosje uit de ruimte met het luide geluid staan, een oorpauze, kan ook helpen. Het is ook verstandig om niet te dicht bij de lawaaibron te gaan staan. Een afstand van 2 meter is doorgaans voldoende om het risico aanzienlijk te verminderen. Met het Oorveilig keurmerk kan er gekeken worden welke uitgaansgelegenheden zich houden aan het maximaal aantal decibels en zich actief inzetten om gehoorbeschadiging tegen te gaan.

Meer weten over het Oorveilig keurmerk? Kijk dan hier.