Tinnitus

Tinnitus wordt ook wel oorsuizen genoemd. Mensen met tinnitus nemen geluiden waar zonder geluidsbron van buitenaf. Dit kan een rinkelend, fluitend, suizend, piepend, dreunend of kloppend geluid zijn in hun oren. Naar schatting heeft 3 à 4% van de mensen in Nederland last van dit soort klachten.

Symptomen tinnitus

De meeste mensen met tinnitus hebben last van maar één geluid, maar een combinatie van tinnitusgeluiden is ook mogelijk. De geluiden worden vaak omschreven als gebrom, geruis, gepiep, gebonk, geklop, geratel, geknars, gesuis, etc. Mensen die last hebben van relatief zachte tinnitusgeluiden, kunnen daar overdag vrij goed mee leven. De geluiden van de buitenwereld overstemmen de geluiden in het oor. Maar als ze 's avonds willen ontspannen met een boek of wanneer ze gaan slapen in een stille omgeving, kan het zijn dat dit niet lukt doordat de tinnitusgeluiden te duidelijk aanwezig zijn.

Stress of depressie

De geluiden in het oor zonder aanwijsbare geluidsbron vormen het belangrijkste symptoom van tinnitus. Maar tinnitus kan ook leiden tot stress of depressie. Overigens verergeren de tinnitusgeluiden door stress, dus het is mogelijk om in een vicieuze cirkel terecht te komen.

Oorzaken van tinnitus

De precieze oorzaak van tinnitus is vaak onbekend. Toch kunnen er wel verschillende bronnen aangewezen worden waarmee tinnitus vaak samenhangt:

  • Schade aan het gehoor na langdurig lawaai (hard geluid of harde muziek)
  • Stress
  • Een verwonding aan het hoofd
  • Ontsteking aan gebit of kaak
  • Prop oorsmeer in de gehoorgang
  • Gebruik van bepaalde medicijnen
  • Oorontsteking
  • De ziekte van Ménière
  • Otosclerose
  • Hyperacusis
  • Tumoren op de gehoorzenuw

Behandeling tinnitus

Tinnitus is zelf geen ziekte, maar een symptoom van een aandoening. Het is daarom nooit met zekerheid te zeggen of tinnitus ooit over gaat. Als de onderliggende oorzaak kan worden genezen, kan het zijn dat de tinnitus vermindert of zelfs verdwijnt. Is de tinnitus blijvend, dan kan een tinnitusmaskeerder uitkomst bieden. Dit apparaatje ziet er uit als een hoortoestel en brengt een voortdurende ruis voort die de aanwezige tinnitusgeluiden overstemt. Maar in de praktijk blijken weinig tinnituspatiënten het een verbetering te vinden: het ruisgeluid van het apparaat is vaak net zo vervelend als de tinnitus zelf.

Als er geen medische of audiologische oplossing is, dan moet een tinnituspatiënt zo goed mogelijk met zijn tinnitus leren omgaan. Dit kan door middel van lotgenotencontact waarbij men ervaringen en mogelijke oplossingen kan uitwisselen. De Nederlandse Vereniging Voor Slechthorenden (NVVS) organiseert regelmatig bijeenkomsten over tinnitus en heeft een speciaal forum waarop veel tinnituspatiënten actief zijn. En ook begeleiding door een psycholoog of maatschappelijk werker kan nuttig zijn.

Eerste hulp bij oorsuizen

Tip! Olav Wagenaar heeft het boek Eerste hulp bij oorsuizen geschreven. Het biedt praktische- en  achtergrondinformatie over tinnitus. Aan de hand van een doe-het-zelftherapie leert de lezer beter om te gaan met tinnitus.