Ouderdomsdoofheid

Ouderdomsdoofheid (presbyacusis) is de meest voorkomende oorzaak van een verslechterd gehoor. Veel ouderen krijgen vroeg of laat te maken met gehoorverlies. Het gehoor gaat langzamerhand achteruit doordat de haarcellen in het binnenoor slijten. Ouderdomsdoofheid wordt ook wel ouderdomsslechthorendheid genoemd.

Verloop ouderdomsdoofheid

Vanaf het dertigste jaar neemt het gehoor per 10 jaar af met ongeveer 7 decibel in lage frequenties en ongeveer 18 decibel in hoge frequenties. Toch treedt ouderdomsdoofheid meestal op vanaf ongeveer het vijftigste levensjaar. Vaak is ouderdomsdoofheid progressief, dat wil zeggen dat het gehoor steeds slechter kan worden. Ouderdomsdoofheid kenmerkt zich in eerste instantie door gehoorverlies in de hoge tonen. In het begin zijn de verschijnselen dat mensen bijvoorbeeld het gefluit van vogeltjes minder goed horen, later krijgen ze ook problemen met het horen van kinderstemmen. Ouderdomsslechthorendheid ontstaat altijd geleidelijk. Als u opeens niets meer hoort in één oor, is het verstandelijk om zo snel mogelijk een arts te raadplegen om te kijken wat er aan de hand is.

Lawaaidoofheid

Ouderdomsdoofheid wordt soms ook wel lawaaidoofheid genoemd. Bij blootstelling aan harde geluiden gedurende het leven, zijn de trilhaartjes van het slakkenhuis steeds minder goed gaan werken door slijtage. Dit is vooral het geval bij de hoge tonen. In landen met weinig harde geluiden, bijvoorbeeld eilanden in de Stille Oceaan, horen mensen vaak tot op een hoge leeftijd nog zeer goed. In drukke stedelijke omgevingen leiden mensen vaak sneller aan ouderdomsdoofheid.

Oorzaken van ouderdomsdoofheid

Ouderdomsslechthorendheid is een vorm van perceptief gehoorverlies. Dit wordt veroorzaakt door een stoornis van het binnenoor en/of de gehoorzenuw. Dat betekent dat de geluidstrillingen nog wel worden opgevangen, maar dat de signalen niet meer correct worden verwerkt en getransporteerd door de gehoorzenuw. In het geval van ouderdomsdoofheid zijn de haarcellen afgestorven.

Door deze aantasting van het binnenoor worden geluid afgezwakt en ook vervormd. Geluiden kunnen doffer of juist scherper gehoord worden. Het is daarom belangrijk om niet te schreeuwen tegen slechthorende mensen. Slechthorenden hebben vaak ook meer last van omgevingslawaai waardoor het moeilijk wordt spraak in achtergrondlawaai te verstaan.
Er worden verschillende oorzaken genoemd voor ouderdomsdoofheid, zoals:

  • Een verminderde zuurstofvoorziening van de haarcellen in het binnenoor waardoor er minder haarcellen worden aangemaakt;
  • Aderverkalking van de bloedvaten kan een rol spelen;
  • Er zijn aanwijzingen dat roken en diabetes mellitus type 2 het risico op slechthorendheid verhogen;
  • Ouderdomsdoofheid is vaak erfelijk. In sommige families zijn er per generatie telkens een aantal personen die tussen 40 tot 50 jaar slechthorend wordt;
  • Door een soort verkalking (otosclerose) kunnen de gehoorbeentjes vast gaan zitten, waardoor het gehoor geleidelijk vermindert. Dit is een erfelijke afwijking. De gehoorbeentjes kunnen door een operatie weer worden losgemaakt;
  • Bepaalde geneesmiddelen (zoals plaspillen, ontstekingsremmers) een negatieve invloed hebben op het gehoor; 
  • Langdurige of herhaalde blootstelling aan lawaai kan het proces versnellen of verergeren.

Behandeling voor ouderdomsdoofheid

Er zijn geen medicijnen of andere behandelingen om het afsterven van haarcellen te voorkomen of te vertragen. Een hoortoestel kan als enige een oplossing bieden voor dit probleem. De laatste jaren zijn hoortoestellen enorm verbeterd en kunnen de kwaliteit van leven positief beïnvloeden. In Nederland zijn ongeveer 1500 verschillende hoortoestellen in de omloop. Niet elk hoorapparaat is geschikt voor elke type gehoorprobleem. Daarom is het belangrijk om verschillende gehoorapparaten te vergelijken en de juiste aan te schaffen. Vergelijk hier alle hoortoestellen van alle merken.

Het is belangrijk om regelmatig een hoortest te doen omdat het gehoor nog verder achteruit kan gaan. Bij een audicien kunt gratis een hoortest doen om te kijken wat de mogelijkheden voor u zijn. Maak nu direct een afspraak.

Maak direct een afspraak