Hoe hoort Nederland?
Op dit moment wonen er zo’n 16,8 miljoen mensen in Nederland en 10% (1,6 miljoen) hiervan is slechthorend. De diagnose lawaaislechthorendheid of ouderdomsslechthorendheid wordt de laatste jaren steeds vaker gesteld. In 2011 alleen al werden er bij 883.100 mensen slechthorendheid gediagnoseerd bij de huisarts. Het vermoeden is dat het aantal slechthorenden echter veel hoger ligt. Slechts 1 op de 3 slechhorenden gebruikt een hoortoestel.
Jongeren en gehoorschade
Jongeren lopen de laatste jaren veel risico op gehoorschade. Uit een onderzoek onder uitgaanspubliek in de leeftijd 18-30 jaar geeft 93% aan last van het gehoor te hebben na het uitgaan. Het vermoeden is dat blootstelling aan harde muziek de laatste jaren is toegenomen, vanwege onder meer de toegenomen beschikbaarheid van muziekdragers zoals mp3, iPod en mobiele telefoons. Dat geldt ook voor bezoek aan discotheken. Deze lijken ook op steeds jongere leeftijd bezocht te worden.
Lawaaislechthorendheid op het werk
In 2012 zijn 2.814 meldingen van lawaaislechthorendheid op het werk gedaan bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). Het NCvB rapporteert dat bijna 10% van de 50-plussers kampt met lawaaislechthorendheid. Lees hier meer over lawaaislechthorendheid.
Twijfelt u of u alles nog goed hoort? Maak direct een vrijblijvende afspraak met een audicien bij u in de buurt voor een gratis advies op maat.
Kijk bijvoorbeeld voor: