Luisterspoel

Een ringleiding zorgt ervoor dat slechthorenden met een hoortoestel het geluid van televisie, radio of het geluid in bijvoorbeeld een concertzaal of kerkgebouw kunnen beluisteren zonder storend omgevingsgeluid. Door het gehoorapparaat op de T-stand te zetten, kan de luisteraar gebruik maken van de ringleiding.

Het geluidssignaal wordt aangesloten op een ringleidingversterker. Deze versterker zendt het geluidssignaal door een draad (de ring) die in lussen langs plint of plafond is aangelegd. Via de T-stand ontvangt het hoortoestel het signaal uit de ringleiding. Vaak vindt men bij de toegangsdeur van een zaal het bordje ‘Ringleiding aanwezig’. Het ringleidingsysteem is zowel verkrijgbaar bij een ‘in het oor’-toestel als een ‘achter het oor’-toestel.

M-stand, T-stand en MT-stand

Gehoorapparaten hebben een M- en T-stand en soms een MT-stand. De M-stand (microfoon stand) is bedoeld voor normaal luisteren, geluid via de lucht wordt opgevangen door de ingebouwde microfoon in het gehoorapparaat.

De T-stand (telefoon of telecoil) kan worden aangesloten op geluidsbronnen zoals een televisie, radio, geluidsinstallatie of microfoon of een ringleidingssysteem. Dit gaat via de inductiespoel in het gehoorapparaat. Als uw hoortoestel alleen een T-stand heeft, dan kunt u tijdens het gebruik geen omgevingsgeluiden ontvangen en dus anderen niet verstaan. Dit kan wel als u een M/T-stand heeft.

Met de M/T-stand kan zowel omgevingsgeluid als het ringleidingsignaal ontvangen worden.

Let op: bij veel moderne hoortoestellen moet de (M/)T-stand apart worden geprogrammeerd. Vraag hiernaar bij uw audioloog of audicien!

Bekijk hoortoestellen