Alles over uw gehoor Gehoortest Gehoortest bij audicien

Gehoortest bij audicien

Als u wilt weten hoe uw gehoor ervoor staat, dan kunt u een gratis gehoortest doen bij een audicien. Binnen 20 minuten weet u hoe het met uw gehoor gesteld is. Er zijn twee verschillende testen die u kunt doen, het toonaudiogram en het spraakaudiogram.

Toonaudiogram

De meest gebruikte hoortest is het toonaudiogram (de piepjes test). Deze test controleert de werking van het binnen- en middenoor, oftewel hoe goed u hoort. De audicien biedt de piepjes zowel via de hoofdtelefoon als via een trilblokje op de schedel aan. Zo meet hij niet alleen of er sprake is van gehoorverlies, maar ook of het probleem in het middenoor of in het binnenoor zit. Dit is van belang voor de juiste diagnose. De tonen in de test zijn in het begin goed hoorbaar maar worden steeds zachter. Zodra u het geluid niet meer hoort, kunt u dat aangeven aan de audicien. Dit wordt herhaald voor verschillende tonen. Vanuit deze verschillende punten wordt een grafiek gemaakt, het toonaudiogram. 

Spraakaudiogram

De spraakaudiogram test geeft niet alleen aan hoe groot het gemiddelde gehoorverlies is, maar vooral hoe goed iemand daarmee nog spraak kan verstaan. Met een spraak audiogram krijgt men via een hoofdtelefoon woorden van verschillende luidheid te horen. Deze woorden moeten nagezegd worden. Degene die de test afneemt, registeert wat juist en onjuist wordt verstaan. Het spraak audiogram laat zien in hoeverre iemand verschillende klanken kan onderscheiden, bijvoorbeeld het verschil tussen ‘bak’ en ‘wak’.

Vervolgstappen

Bij de gratis gehoortest via Hoortoestellen.info krijgt u altijd een audiogram door een deskundige audicien. Op basis van het audiogram bespreekt de audicien met u de vervolgstappen zoals het aanmeten van een hoortoestel of doorverwijzing naar een KNO-arts of audiologisch centrum.

Gehoortoestellen.info werkt samen met een groot netwerk van vakkundige audiciens. Maak nu een vrijblijvende afspraak met een audicien bij u in de buurt voor een professionele gehoortest.

Maak direct een afspraak