Hoe werkt het gehoor?
Het gehoor is een zintuig. Naast het gehoorzintuig is er ook nog het reuk-, smaakzintuig en gezichtsvermogen. Deze vormen samen de speciale zintuigen. Daarnaast zijn er ook nog de somatische zintuigen. Deze voelen warmte en kou, aanraking en pijn. Een goed gehoor is van onschatbare waarde. Horen geeft namelijk de mogelijkheid om goed te kunnen communiceren met elkaar op bijvoorbeeld een verjaardagsfeestje en op het werk. Door het gehoor kunnen geluiden gelokaliseerd worden en merken mensen waar het gevaar vandaan komt en hoe snel dat op hun afkomt. Het is dus enorm belangrijk voor de veiligheid van de mens. Daarom is het verstandig regelmatig uw gehoor te laten controleren.
De werking van het oor
Hoe werkt het gehoor eigenlijk? Het gehoor bestaat uit acht belangrijke onderdelen die weer verdeeld zijn over het buiten of uitwendige oor, het middenoor en het binnenoor. Geluiden zijn eigenlijk trillingen in de lucht die via ons oor worden omgezet in waarneembare geluiden.
Het buitenoor
Het buitenoor bestaat uit oorschelp en de gehoorgang. De oorschelp vangt de geluidstrillingen op en deze worden via de gehoorgang naar het trommelvlies geleid. Kliertjes scheiden olie af waardoor stof blijft plakken en als oorsmeer naar buiten komt. Zo wordt het stof uit de trillingen “gefilterd”.
Het middenoor
De belangrijkste onderdelen uit het middenoor zijn het trommelvlies en de gehoorbeentjes. Deze hebben als functie om de trillingen te versterken voordat deze worden doorgegeven aan het binnenoor. Het trommelvlies vangt het geluid uit de gehoorgang op en dit wordt achtereenvolgens aan de drie gehoorbeentjes doorgegeven. Deze gehoorbeentjes bestaan uit de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. De stijgbeugel geeft het geluid door aan het slakkenhuis.
Het binnenoor
Het binnenoor bestaat uit het slakkenhuis en de gehoorzenuw. Het slakkenhuis is een spiraalvormige buis die gevuld is met vloeistof. In deze buis ligt een vlies/membraan waarop duizenden rilhaartjes staan. Door de trilling danwel beweging van het vlies geven de trilhaartjes signalen af. Deze elektrische signalen worden via de gehoorzenuw aan de hersenen doorgegeven, waar ze worden waargenomen als geluid.