Feedbacksystemen

De meeste hoortoestellen zijn tegenwoordig uitgerust met een feedbacksysteem dat hinderlijk fluiten of piepen van het hoortoestel tegengaat. Een fluittoon kan ontstaan doordat er geluid langs het oorstukje ontsnapt of via het ventilatiekanaal naar buiten lekt. Er zijn twee soorten feedbacksystemen mogelijk bij hoortoestellen.

Adaptieve feedbacksystemen

Adaptieve feedbacksystemen controleren continu op eventuele fluittonen. Het systeem haalt een fluittoon vanzelf weg als deze er is. Vaak heeft u niet eens gefluit waargenomen door de snelheid waarmee het systeem dit doen. Een adaptieve systeem kent vrijwel geen nadelen. Het kan soms wel reageren op zuivere tonen van buitenaf, zoals het piepen van een magnetron.

Statisch feedbacksysteem

Een audioloog of audicien helpt u aan een statisch feedbacksysteem. De specialist neemt een zogeheten feedbacktest af en met behulp van speciale aanpassoftware wordt bepaald waar eventueel lekkage optreedt. De aanpassoftware past de versterking zodanig aan zodat het hoortoestel niet meer fluit.

Een voordeel van een statisch feedbacksysteem is dat deze eventuele geluidslekkage kan opsporen en onderdrukken. Dit systeem kan echter niet reageren op incidenteel fluiten van het hoortoestel. 

Bent u benieuwd welke over hoortoestellen een feedbacksysteem beschikken?

Bekijk hoortoestellen