Alles over uw gehoor Gehoortest Gehoortest bij kind

Gehoortest bij kind

Sinds 2001 wordt in Nederland het gehoor van alle pasgeboren baby’s gescreend. Als de uitslag van deze screening na drie metingen niet of slechts gedeeltelijke voldoende is, dan volgt een doorverwijzing naar een audiologisch centrum voor uitgebreider onderzoek. De test kan bestaan uit een visueel ooronderzoek en, afhankelijk van de klachten en de aard van uw kind, een gehoortest. Zeer jonge kinderen kunnen niet dezelfde hoortest ondergaan als volwassenen omdat zij nog niet kunnen aangeven wanneer ze iets horen of niet. Daarom zijn er andere gehoortesten voor jonge kinderen tot 4 jaar. Oudere kinderen kunnen een reguliere gehoortest doen.

Oto-akoestische emissies

Deze test is toepasbaar bij kinderen van 0 tot 2 jaar. Met deze test wordt het functioneren van het binnenoor, het zogenaamde ‘slakkenhuis’, op een unieke manier getest. In de gehoorgang wordt een uiterst geluidsgevoelig microfoontje ingebracht. Deze microfoon controleert de reactie van het slakkenhuis op geluiden. De reacties worden emissies genoemd. Als er blijkt dat emissies ontbreken, kan dit een aanwijzing zijn voor slechthorendheid.

Brainstem Evoked Response Audiometry (BERA-onderzoek)

Deze test wordt toegepast bij kinderen van 0 tot 2 jaar. Het kind krijgt een hoofdtelefoon geluiden te horen om reacties te ontlokken van de gehoorzenuw. Elektroden op het hoofd meten deze reacties en aan de hand hiervan kan bekeken worden of de gehoorzenuw goed werkt. Tevens kan bij oudere kinderen een BERA-onderzoek nodig zijn omdat ze niet willen of kunnen meewerken aan een routine onderzoek. Het BERA-onderzoek is dan een mogelijkheid om een indruk te krijgen van het gehoor zonder dat het kind zelf op het geluid hoeft te reageren.

Visual Reinforcement Audiometry (VRA)

Dit is een test die geschikt is voor kinderen van 6 maanden tot 2 jaar. Bij deze test wordt uw kind aangemoedigd naar een geluidsbron te kijken. Waarbij hij een visueel waarneembare ‘beloning’ ontvangt, zoals een teddybeer met flikkerende lichtjes die op een trommel slaat.

Conditioned Play Audiometry (CPA)

De CPA test wordt gebruikt voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Bij CPA wordt uw kind gevraagd om telkens als hij/zij een geluid hoort een actie uit te voeren, zoals een pin in een bord met gaatjes te plaatsen of een blok in een emmer te gooien.