Alles over uw gehoor Hoe werkt een gehoorapparaat? Directionele microfoonsystemen

Directionele microfoonsystemen

Bij steeds meer hoortoestellen is een directioneel (richtinggevoelig) microfoonsysteem een mogelijkheid. Hierdoor worden de geluiden in de richting waarin u kijkt duidelijk doorgegeven, terwijl stoorbronnen naast en achter u worden onderdrukt. Dit zorgt ervoor dat er een zo natuurlijk mogelijk geluid doorgegeven wordt aan uw oor, waardoor er meer informatie aankomt in uw hersenen en u beter kunt verstaan bij rumoer. Wel is het belangrijk rekening te houden met de akoestiek van de ruimte, achtergrondgeluiden mogen niet teruggekaatst worden door een muur vóór u.

Directionele microfoonsystemen zijn er in verschillende uitvoeringen te verkrijgen.

Een standaard directionele systeem is uitgerust met een vast patroon voor het onderdrukken van stoorbronnen, waarbij de nadruk op de achterkant ligt. Er zijn ook adaptief directionele systemen die zowel een vaste als een bewegende stoorbron kunnen onderdrukken. Daarnaast zijn er ook nog zeer geavanceerde directionele systemen die diverse vaste en bewegende stoorbronnen tegelijkertijd onderdrukken.

Voordelen directioneel microfoonsysteem

Het grote voordeel van een directioneel systeem is dat de verhouding tussen signaal (bijvoorbeeld spraak) en ruis (omgevingsgeluid) wordt verbeterd. Een adaptief directioneel systeem biedt meer comfort en beter spraakverstaan dan een standaard directief systeem. De beste resultaten voor een optimaal spraakverstaan worden bereikt met een geavanceerd directionele systeem.

Nadelen directioneel microfoonsysteem

Nadelen van een directioneel systeem zijn dat u geluiden van de zijkanten en van achteren moeilijker kan horen. In het verkeer kan dit lastig en gevaarlijk zijn. Tegenwoordig zijn er ook hoortoestellen beschikbaar die met automatische programma’s zelf omschakelen tussen een directioneel microfoonsysteem (richtinggevoelig) en een omni-microfoonsysteem (rondomgevoelig). Om deze nadelen te minimaliseren.

Voor de ontwikkeling van jonge kinderen is het belangrijk dat ze niet alleen optimaal kunnen verstaan, maar ook andere geluiden uit hun omgeving opvangen. Daarom gaat de voorkeur bij kinderen onder de 4 jaar meestal uit naar een omni-microfoon. In een schoolsituatie kan een directionele microfoon wel voordelen hebben. Het is belangrijk dit met een specialist te bespreken zoals bijvoorbeeld een audicien.

Bekijk de hoortoestellen die een directioneel microfoonsysteem hebben.

Bekijk hoortoestellen