Alles over uw gehoor Gehoorverlies Gevolgen van gehoorverlies

Gevolgen van gehoorverlies

Veel mensen zien een beetje gehoorverlies niet als een probleem. Ze zetten de tv wat harder of mijden rumoerige plekken en drukke feestjes. Maar zelfs een klein beetje gehoorverlies kan al grote gevolgen hebben. Van vermoeidheid en onzekerheid tot onveilige situaties in het verkeer.

Vermoeidheid

Het kost energie wanneer we niet goed kunnen horen wat er om ons heen gebeurt. Het is belastend als we niet goed op het gehoor kunnen vertrouwen en voortdurend op onze hoede moeten zijn. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met gehoorverlies ook een grotere kans hebben om depressief te worden.

Onzekerheid

In een gesprek is het niet alleen belangrijk wát er gezegd wordt, maar vooral hóe het gezegd wordt. Met name het missen van dit laatste kan er voor zorgen dat er miscommunicatie ontstaat en dat men onzeker wordt in een gesprek. 

Minder actief

Voor veel mensen is het moeilijk om gehoorverlies te accepteren. Om er minder last van te hebben, gaan ze sommige situaties liever uit de weg. Het contact met de buiten- wereld vermindert geleidelijk aan. De kans op een sociaal isolement wordt steeds groter. 

Onveiligheid

Geluiden smelten samen tot een brij van geluiden die overal vandaan lijken te komen. Geluiden die ver weg klinken, blijken onverwacht heel dichtbij. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld in het verkeer.