Alles over uw gehoor Preventie Bescherm uw oren met zwemdoppen

Bescherm uw oren met zwemdoppen

Water in het oor tijdens zwemmen (of douchen) kan leiden tot een ooronsteking. Met het water kan namelijk allerlei vuil of bacteriën in het oor terechtkomen. Dit komt vaak voor bij kinderen, maar ook volwassenen moeten voorzichtig zijn met water in het oor, bijvoorbeeld als u een gaatje in uw trommelvlies (perforatie) heeft.

Kies voor de juiste zwemdoppen

Let op! In (web)winkels komt u over het algemeen oordoppen tegen die bedoeld zijn om geluid te dempen. Deze zijn dus niet geschikt om mee te zwemmen. Oordoppen die helpen tegen snurkgeluiden of lawaai tijdens een concert zijn ook niet geschikt om water tegen te houden.

Er zijn 4 manieren om uw oren te beschermen tegen water:

  1. Doe een propje watten in het oor en smeer deze met vaseline dicht. Deze oplossing is wel de minst betrouwbare. Na gebruik dient u de watten weg te gooien!
  2. Koop kneedbare oordopjes bij apotheek of drogisterij, die meermaals te gebruiken zijn. De kneedbare siliconen dopjes zorgen ervoor dat ze zich vormen naar de oorschelp en daardoor wordt het oor gedicht.
  3. Koop thermoplastische oordoppen bij een apotheek of drogisterij. Deze dopjes van duurzame, flexibele kunststof passen zich binnen enkele minuten aan de gehoorgang aan door de warmte van het oor zelf. Ook deze oordoppen zijn meerdere malen te gebruiken.
  4. Laat uw zwemdoppen op maat maken bij een audicien of via (de assistente van) een KNO-arts. Deze oordoppen zijn van zeer goede kwaliteit en gaan lang mee. Laat ze van tijd tot tijd wel even controleren om na te gaan of ze het oor nog steeds goed afsluiten.

Zoek een audicien bij u in de buurt