Alles over uw gehoor Het gehoor Wat is geluid precies?

Wat is geluid precies?

Geluid is wat je hoort en bestaat uit twee delen. Een natuurkundige (fysische) kant en een zintuiglijke (sensorische) kant.

Natuurkundig gezien is geluid een productie van een bron die in trilling wordt gebracht. Deze trilling zorgt voor variaties in de luchtdruk. et geluid plant zich voort als golven door de lucht die worden opgevangen, bijvoorbeeld door ons gehoor. Vervolgens worden deze trillingen herkend als geluid door onze hersenen, dit is de zintuigelijke kant van het gehoor. Meestal bereikt het geluid ons door de lucht, maar dit kan ook door water bijvoorbeeld. Dit wordt het medium genoemd.

De snelheid van een trilling wordt uitgedrukt in hertz, dit noemen we de frequentie (ook wel toonhoogte). 1 Hz betekent dat de geluidsbron 1 trilling per seconde produceert. Het bereik van ons gehoor ligt tussen ongeveer 20Hz en 20.000Hz, dat wil dus zeggen dat we niet gevoelig zijn voor alle tonen en ons gehoor dus niet reageert op hele lage of hele hoge tonen of hele zachte trillingen.

Geluidsterkte wordt uitgedrukt in decibel (dB). Geluid dat zo zacht is dat we het nog net kunnen horen is 0 dB. Tot ongeveer 80 dB is het geluid nog niet schadelijk, daarboven kan de serkte van het geluid leiden tot beschadigingen. In een stille slaapkamer is het geluid ongeveer 20dB, een normaal gesprek 60 dB, een boormachine 80 dB, het gemiddelde geluid in een discotheek 105 dB en het starten van een vliegtuig 140dB.